White Marlin

Restaurant & Lounge 
w Sopocie

Jesteśmy restauracją premium, w której serwujemy jedzenie na najwyższy poziomie oraz zapewniamy profesjonalny serwis kelnerski.

Znajdujemy się nad samym morzem w Sopocie, trudno znaleźć miejsce podobne do naszego, bo takiego po prostu nie ma. Wymarzona lokalizacja z kawałkiem własnej plaży oraz unikalny wystrój są naszymi znakami rozpoznawczymi.

 

Wyjątkowa atmosfera

Restauracja White Marlin powstała po to, żeby przyjemnie spędzać czas niezależnie od tego, czy wybieramy się na romantyczną randkę z kolacją na plaży, chcemy zjeść śniadanie lub obiad w luźnej rodzinnej atmosferze czy biznesowy lunch.

W ciągu dnia panuje w White Marlin rodzinna wesoła atmosfera, z zapadnięciem zmroku aura staje się coraz bardziej elegancka. Stroje wieczorowe nie są jednak wymagane, można zjeść sałatkę i wypić szampana, zanurzając stopy w plażowym piasku, kiedy światło girland nad głowami pada na sopockie molo. Do wyboru są stoliki w środku restauracji lub na tarasie pod parasolami.

Imprezowe życie wieczorno-nocne White Marlin toczy się w Beach Barze. To obszerna restauracyjna przestrzeń z długim barem z hokerami, strefą chilloutową z komfortowymi kanapami, zewnętrznym grillem i wilkiem białym podświetlanym namiotem. Beach Bar jest czynny długo jeszcze po zamknięciu restauracji. Można go wynająć na wyłączność na firmowe imprezy, urodziny, wesela w stylu boho.

Kuchnia

White Marlin

Karta White Marlin

O kuchni White Marlin z pewnością można powiedzieć, że jest różnorodna. Karta jest europejska z przewagą dań śródziemnomorskich, ale również z polskimi akcentami. 

Korzystamy z sezonowych świeżych produktów i na co dzień kierujemy się zasadą zero waste. Nie mrozimy, nie przechowujemy długo, nie marnujemy. 

Codziennie drukujemy nowe menu, chociaż są u nas dania stałe, na przykład tatar wołowy czy burgery. Jeśli ktoś ma ochotę do nas wrócić na konkretne danie, które mu smakowało, zachęcamy żeby wcześniej zadzwonił i zapytał, czy jest w menu, a jeśli nie – kiedy będzie. Potrawy, które z naszej kuchni trafiają na stoły, są nie tylko smaczne i wykwintne, ale też zdrowe, bo świeże.

Desery

White Marlin słynie z bezy Pawlova, która nie nigdy nie wypadła z karty. Sezonowo zmienia dodatki, ale w swojej klasycznej najpyszniej odsłonie występuje z truskawkami i kremem marscarpone. Beza – nasz powód do dumy oraz inne ciasta pieczone są w otwartej kawiarnianej kuchni, które świeże można jeszcze ciepłe, popijając aromatyczną kawą. 

Menu

Każdego dnia inne

Ryby

Około 40 procent menu zajmują altantyckie ryby i owoce morza, a w letnim sezonie jest ich nawet więcej. Jakby mogło być inaczej, skoro znajdujemy się nad samym morzem?! 

Trzy, cztery razy w tygodniu do White Marlin dostarczane są na lodzie świeże ryby, na przykład dorada, dorsz, halibut, łosoś. Pochodzą z Morza Atlantyckiego, ponieważ Bałtyk nie oferuje tak wysokiej jakości ryb, jaką chcielibyśmy zaproponować naszym klientom. 

Miks kulinarny

Wegetarianie też nie wyjdą od nas głodni – zawsze mamy dla nich pastę czy risotto na przykład ze smardzami, szparagami lub w emulsji truflowej. Marynowany burak czy sałatka z wędzoną mozzarellą to opcja dla klientów fit. Tradycjonaliści zawsze zjedzą w White Marlin śledzia z ziemniakiem i kwaśną śmietaną a poszukujący nowych kulinarnych wrażeń mogą trafić na moment, kiedy do przystawek dołączą przegrzebki lub tatar z tuńczyka z guacamole. Miks kulinarny w WHITE MARLIN się sprawdza. Często zdarza się, że do jednego stołu podajemy pizzę, stek, sushi i sajgonki.

Kuchnia chińska

White Marlin znany jest także z dań kuchni chińskiej, które znajdziemy w osobnym menu. Serwowana jest 5 razy w tygodniu od marca do grudnia – w czasie pracy chińskiego kucharza.

Wędliny White Marlin

Dysponujemy swoją wędzarnią, dlatego możemy pochwalić się własnymi wędlinami – długo dojrzewająca szynką, brasolą czy karkówką.