plen

STEK BAVETTE a’la WHITE MARLIN

Stek bavette:
Oczyszczony kawałek mięsa z podbrzusza bavette ~300 g
100 g zielonej fasolki
3 plasterki boczku wędzonego
Oliwa truflowa do smaku

Sos holenderski:
2 zółtka surowe
100 g rozpuszczonego masła
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu winnego białego
Sól
Pieprz

Sos holenderski:
Sok z cytryny, ocet winny i jedną łyżkę wody łączymy razem. Dodajemy zółtka powoli mieszajac wszystkie składniki. Ubijamy to wszystko w misce nad kąpielą wodną, tak aby woda nie dotykała miski lub naczynia. Ubijamy do momentu aż żółtka zbieleją. Dodajemy powoli do zółtek ciepłe roztopione i sklarowane masło. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy na jasny zielony kolor.
Boczek smażymy na niskiej temperaturze lub pieczemy w piekarniku w 150°C przez 20 min.

Stek przyprawiamy mocno solą i pieprzem z obydwu stron, po czym smażymy go na bardzo rozgrzanej patelni, aż do uzyskania koloru na mięsie. Mięso wkładamy do pieca aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia. Wyjmujemy z pieca na 4 minuty przed podaniem.

Mięso kroimy w poprzek włókien. Układamy plastry na goracej fasolce i bekonie. Polewamy sosem holenderskim i odrobiną oliwy truflowej .

Smacznego!
Przepis Szefa Kuchni Łukasza Domagalskiego.

© 2017 WHITE MARLIN RIGHTS RESERVED
JOIN US