plen

BISOL – POKOLENIOWE PROSSECO

BISOL to rodzinna firma, której działalność winiarska potwierdzona jest historycznymi dokumentami z 1542 roku. Obecnie jest to jeden z największych i najbardziej renomowanych producentów prosecco. Od zakończenia II wojny światowej firma zarządzana przez Claudia Bisola, stała się pionierem w dziedzinie wprowadzania i stosowania najnowszych technologii. Innowacyjność oraz nabywanie najlepszych parceli pozwala rodzinie BISOL utrzymywać niezmiennie najwyższą jakość win.

„Mój ojciec – Desiderio – był szczególnie wrażliwy na jakość produktów i zawsze starał się kupić najlepsze działki, najdroższe i najbardziej strome, dlatego najtrudniejsze w uprawie. Ale za to ich usytuowanie i nachylenie jest wymarzone dla dobrego dojrzewanie winogron.” To słowa obecnego prezesa winnicy – Antonia Bisola.
Strategia jego ojca doprowadziła do tego, że wina rodziny Bisol znajdują się obecnie w światowej czołówce apelacji.

Trzeciego dnia naszej włoskiej wyprawy mieliśmy niepowtarzalną okazję zwiedzać winnice zlokalizowane w rejonie urokliwego miasteczka Valdobbiadene oraz obserwować proces produkcji najlepszego ich wina – Prosecco.

Zostaliśmy zaproszeni na kolację do restauracji Gigetto, która w swojej karcie win ma 1600 tytułów, a piwnicę wypełnia 36.000 butelek! W ofercie White Marlin nasi goście znajdą oczywiście flagowe wino winnicy Bisol:
Prosecco Belstar Spumante DOC.

© 2017 WHITE MARLIN RIGHTS RESERVED
JOIN US